fbpx

 

Påsken er nær og mine tanker kredser omkring eventyret om Den grimme ælling og den er bestemt ikke nogen kylling!!! Den er stærk, modig, nysgerrig og fuld af kærlighed.

For en måneds tid siden så jeg en udsendelse i tv om en russisk/polsk- dansk-jødisk kvinde. Hun kaldte sig også barn af holocaust overlevende og hed Sofia.

Allerede her smilede jeg; -ja det lyder helt grotesk, -og umiddelbart var udsendelsen også fyldt med en vis tyngde af sorg og mørke, men der var et helt klart lys, som lå over udsendelsen og det gav genlyd i mit indre bibliotek, på hylden med græske myter, jødisk historie og kultur erfaret i mit eget liv og fra bøger og historien; Sofia er græsk og betyder visdom (hellig kvindelig visdom) og hun udstrålede i den grad visdom, barske og smukke bjerge. Hendes stemme og udstråling fangede mig straks, den var krydret med timian, oregano og olivenolie. Hun hørte til her og havde rødder i en anden verden. DET fanger mit eventyrgen og min nysgerrighed. Hun kan helt sikkert give mig endnu et billede af hvad mennesket er for en og hvad vi rummer. Og det gjorde hun i den grad!

Den hellige Sofia

Den hellige Sofia

 

Hun gav fortalte ikke alene sin egen historie stemme, hun gav en kultur og et folk en stemme. Hun gav også stemme til alle de millioner der mistede livet under 2. verdenskrig, men også her lyste håbet klart da kontrasten af mørke hele tiden var tilstede.

Nogle minutter senere smilede jeg igen…undskyld, eller jeg vil hellere sige TAK!!

Den grimme ælling blev nævnt, et eventyr der i den grad fik betydning for Sofia, den vise kvindes liv. Hun fortalte at tidligt i sit liv fik eventyret om Den grimme ælling stor betydning for hende og hun fandt forståelse, tryghed og genkendelse. Hun havde følt sig anderledes og fremmed, præcis som Den grimme ælling. Hun blev mobbet og prøvede på at passe ind. Den grimme ælling hjalp hende. Hun var ikke alene og eventyret satte ord og billeder på hendes egen smerte og udfordringer. Eventyret fortalte også at vi skal så gruelig meget igennem for blive eller finde ind til den smukke og kraftfulde svane vi alle er. Tak Sofia, tak H.C. Anderledes !!

På et tidspunkt tændte Sofia et par stearinlys, tager sin guitar frem og begynder at synge. I det øjeblik stod tiden stille for mig; – jeg så historien i billeder og mærkede den i min krop, -i hendes sang, lå der smerte, glæde og tusinder af års fortælling om mennesket og vores rejse i livet. Hun åbnede en hel verden for mig med hendes sang.

Hun fik mig til at at mærke de mange generationer vi står på skuldrene af. Deres fortællinger og visdom der er overleveret igennem fælles fortællinger og livshistorier. Tænk at hun har forvandlet sin smerte til visdom og deler den med mig, -med verden. Hun fik mig til at ville omfavne min egen smerte og udfordringer. Og den grimme ælling i mig.

Og hvor vil jeg så hen med det? Hvad har det at gøre med dramapædagogiske workshops og dukkefortællinger?

Jo, at jeg blev mindet om at jeg finder det som min opgave at blive ved med at dele og fortælle eventyr, sagn og myter. At eventyr kan hjælpe os med at forstå os selv og den rejse vi er på her i livet. At vi kan hente visdom og råd i eventyrene. At jeg elsker at komme ud og lave fortællinger og sætte krop og dukker til alle de fortællinger der bare ligger og venter på at få liv, sammen med en masse børn.

Så skulle du få lyst til at der kommer flere eventyr og fortællinger i dit barns børnehave eller du selv som pædagog har lyst til at give fortællinger liv, kød og blod, så hop ind og kik på workshops her på siden.

Den grimme ælling er en så smuk og fin fortælling jeg må give kød og blod.

Tak Sofia!, – du smukke vise svane.

Rigtig god påske

Mange eventyrlige hilsner

Jane